Opduwer Samofa

Welkom op deze site!

Samofa motor

De Samofa 2-S-108 heeft motornummer 3938 en is geleverd op 2 december 1960 aan het Dep. van Defensie/Marine in Den Haag. De motor is 30 EPK met 1500 omw/min. Werd geleverd met 24V startinstallatie, vliegwiel en zonder keerkoppeling.

Samofa 2-S-108 in opduwer Samofa
Samofa: SAmenwerkende MOtoren FAbrikanten
 

Samofa 2-S-108 in opduwer Samofa

De motor werd geleverd t.b.v. 'landingsspiegel voor vliegtuigen', een verrijdbare lichtkar om de start/landingsbaan te verlichten. De opstelling was in wagen met nummer 431476-00A.

Foto van een landingsspiegel:

De 2-S-108 in opduwer Samofa:

Motor plaatje:

Van Han Mannaert kreeg ik bijgaande documenten uit het Kromhout archief:


Samofa: SAmenwerkende MOtoren FAbrikanten

In de oorlogsjaren hebben Brons, Bolnes, Industrie en Kromhout samengewerkt om zo beter te kunnen concurreren met Stork, Werkspoor en buitenlandse merken.

Er waren fabrieken in Amsterdam, Alphen aan den Rijn, Krimpen aan de Lek en Appingedam. Elke fabriek had zijn eigen sterke punten: Brons had een grote gieterij en kon dus het gietwerk doen. Bolnes zou de krukassen produceren en Industrie de overige onderdelen. De assemblage zou bij Kromhout gebeuren.
In 1949 werd door de vier fabrikanten Samofa opgericht: SAmenwerkende MOtoren FAbrikanten, met een fabriek te Harderwijk, bedoeld voor de productie van dieselomotoren met klein vermogen.

De verkoop van de Samofa -motoren werd door Kromhout gedaan. Ook bracht Kromhout het ontwerp van de S-108 in. Samofa ging zowel de één als twee cilinder uitvoering maken van deze watergekoelde dieselmotoren. Deze motoren staan bekend als de 1-S-108 en 2-S-108. De fabricage begon in 1950. Tussen 1950 en 1980 zijn er vele duizenden gebouwd.

Met de wederopbouw kregen de vier fabrieken weer vertrouwen in het eigen kunnen en gingen zelf verder. Geen van allen zou het echter zelfstandig volhouden.

Zie www.samofa.nl voor meer informatie over Samofa!